Het verschil tussen een karakteristiek pand en monumentaal pand

Karakteristieke panden volgens Marcel van Hooijdonk

Karakteristieke panden zijn net als monumenten van groot belang bij de beleving van het straatbeeld vindt Marcel van Hooijdonk. Aan de hand van deze panden is de ontstaansgeschiedenis afleesbaar. Al zijn niet alle karakteristieke panden monumenten, zijn ze zeker wel waardevol en verdienen ze daarom bescherming.

Marcel van Hooijdonk vindt straatbeeld belangrijk

Regelmatig worden panden gesloopt. Hierdoor verliest de stad de mooie panden en bijzondere plekken van een stad. De meeste bewoners vinden dat erg jammer. Veel mensen waarderen de functie van de karakteristieke panden die een gezicht aan de stad geven. Karakteristieke panden zijn geen monumenten maar dragen zeker wel bij aan de aantrekkelijkheid van de omgeving. Dit komt vaak door uitstraling, de plek in het straatbeeld en/of landschap en de ouderdom vindt men vaak mooi.

Vergunningen & subsidies voor karakteristieke panden

Karakteristieke panden worden geselecteerd op de rol die het dakvlak, inclusief de bijbehorende rol die de gevel brengt. Dit speelt allemaal mee in het historisch stadsbeeld. Het zijn geen monumenten dus voor karakteristieke panden is de normale bouwregelgeving van toepassing. Wel worden bij verbouw- of bouwplannen de plannen getoetst voor de beschermende voorschriften.

Er gelden een aantal subsidieregelingen voor karakteristieke panden. Subsidie kan aangevraagd worden voor de volgende vier categorieën; restauratie of reconstructie van historische winkelpanden, reconstructie van historische kleuren op gevels, toepassing van gevelreclame en restauratie of reconstructie van monumentale onderdelen in de openbare ruimte. Het budget voor de subsidieregelingen worden per jaar vastgesteld. Als de ‘’pot’’ leeg is, is het leeg, dan kun je het jaar erop na 1 januari opnieuw een aanvraag indienen. Marcel van Hooijdonk helpt je hier graag bij.

Heb je vragen over karakteristieke panden?

Interesse in een pand van Marcel van Hooijdonk? Of wil je meer informatie over vergunningen en subsidies? Bekijk dan de rest van mijn blog of neem een kijkje op Zuylenstaete waar verschillende panden worden aangeboden.

Ondernemen volgens Marcel van Hooijdonk

De wereld om ons heen verandert continu. Het vergt aanpassingsvermogen en creativiteit om op deze veranderingen in te spelen. Dit geldt vooral voor de ondernemers onder ons. Ondernemers zijn afhankelijk van hun directe omgeving, zodra deze verandering plaatsvindt moet je als ondernemer eigenlijk al klaar staan om op deze verandering in te spelen.

De omstandigheden waarmee je te maken krijgt

Bij ondernemen komt ook een portie geluk kijken volgens Marcel van Hooijdonk. Start je precies op het goede moment met je onderneming? Is er voldoende vraag? Zijn de prijzen van de diensten gunstig genoeg? Dat zijn allemaal omstandigheden die met elkaar te maken hebben en als een puzzel in elkaar moeten vallen. Tevens is het belangrijk om de touwtjes zelf stevig in handen te houden. Niet te snel willen groeien maar zo stabiel mogelijk en je omzet steeds weer terug investeren in je onderneming.

Op een flexibele wijze werken zodat je werknemers dat ook kunnen, dat is het streven van Marcel van Hooijdonk. Denk na over de meest kostenbesparende oplossingen. Als het mogelijk is, is het zeker de moeite waard om bijvoorbeeld een bepaald deel van je personeel thuis te laten werken. Dit kan heel handig zijn als je onderneming te maken heeft met invloeden vanuit verschillende tijdzones.

De klanten van Marcel van Hooijdonk

De klant is koning en op zekere wijze bepalend voor het bestaansrecht van jouw onderneming. Wij vinden dat je dit als ondernemer nooit mag vergeten. Wanneer je dit wel doet zul je merken dat de relatie met je klanten iets kan afzwakken. Dit wil je als ondernemer niet hebben. Laat je klanten merken dat je niet zonder hen kan, en dat ze zich echt ‘’koning’’ voelen.

Vragen over ondernemen?

Wil je meer weten over de nieuwste ontwikkelingen omtrent ondernemen. Neem dan een kijkje in de rest van mijn blog. Er komen wekelijks nieuwe artikelen met betrekking tot vastgoed en ondernemen.

Digitale trends volgens Marcel van Hooijdonk

De digitale versnelling die we meemaken is ook in het vastgoed terecht gekomen. We raken allemaal meer gewend aan de digitale trends, ook in het vastgoed. Op het gebied van vastgoed heeft Marcel van Hooijdonk een aantal belangrijke digitale trends voor 2018.

Smart (belangrijke digitale trend in vastgoed)

Bij de aanleg van een nieuwe wijk denken we steeds meer aan de digitale faciliteiten. Deze ontwikkelingen hebben betrekking op onderhoud, zorg, veiligheid, inkoop van diensten en producten en vervoer. Door custom software te koppelen aan hardware kunnen mensen in een wijk samen beslissingen nemen op het gebied van bijvoorbeeld energiebesparing en het afnemen van diensten. Tevens kan in een wijk die meedoet met de digitale trends vereenzaming en vergrijzing worden tegengegaan. Dit kan bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren waar senioren ook bij worden betrokken.

Marcel van Hooijdonk vindt technologie belangrijk

Volgens Marcel van Hooijdonk gaat Google Maps een grote rol spelen. Het is mogelijk om data te uploaden naar Google Maps. Je hebt hiermee toegang tot de volledige functies, met alle woningen die je daarop zou willen tonen. Hierdoor zijn de faciliteiten in de buurt van je huis in een oogopslag te zien. Google Maps is voor het grootste deel gratis en is dus zeer interessant om te gebruiken.

Marketing als digitale trend

Offline aan online gedrag koppelen is zeer relevant in de vastgoedwereld. Hoe weet je of mensen al naar een huis zijn gaan kijken? Hoe weet je of mensen al bij een makelaarskantoor langs zijn geweest? In de retail zien we dit bijvoorbeeld wel veel, dit is dus ook in het vastgoed mogelijk. Deze genoemde inzichten leiden tot het efficiënter besteden van het marketingbudget.

Daarnaast kun je marketingdata voorspellen met behulp van Predictive targeting. Hiermee is te zien welke mensen op je website een hogere kans hebben om bijvoorbeeld een inschrijving te doen. Met behulp van machine-learning en datasets is heel precies te voorspellen wat de kans is dat de klant overgaat tot actie. Door deze manier van targeting is er een hoger conversierendement te behalen.

Wil je een vraag stellen aan Marcel van Hooijdonk?

Interesse in een pand van Marcel van Hooijdonk? Of wil je meer informatie weten over de digitale trends van 2018? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Amsterdam lost woning schaarste hopelijk op met Haven-Stad

Amsterdam heeft te kampen met een woning schaarste dat ieder jaar alleen maar gaat oplopen. Er is dringend behoefte aan bouwprojecten die snel kunnen worden opgeleverd. Dit probleem wil Amsterdam gaan oplossen door een nieuw stadsgebied te gaan realiseren genaamd: Haven-Stad. De plannen zijn om in dit gebied 70.000 woningen te bouwen.

Groeiende hoofdstad

Het woningtekort in Amsterdam is een serieus probleem wat ieder jaar toeneemt. De hoofdstad groeit gemiddeld met 12.000 inwoners per jaar. Om ook de toekomstige bewoners een woning te kunnen bieden heeft de gemeente Amsterdam plannen om Haven-Stad te herontwikkelen en hier op termijn 40.000 tot 70.000 woningen en 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen aan de stad toe te voegen.

12 verschillende deelgebieden

Haven-Stad is een gebied van circa 650 hectare groot en bestaan uit 12 verschillende deelgebieden. Dit zijn: Sloterdijk, Sloterdijk Centrum, Coen –en Vlothaven, Alfadriehoek, Melkweg Oostzanerwerf, Cornelis Douwes 0-1, Cornelis Douwes 2-3, Minervahaven, Sportpark Transformatorweg, Zaanstraat Emplacement, Noorder IJ-plas  en Groot Westerpark.

Behouden van Amsterdams karakter

De plannen voor het bouwen van woningen in Haven-Stad zijn niet nieuw. Zo werden er in 2013 als plannen gemaakt om hier circa 9.000 woningen te realiseren, maar deze plannen werden in 2017 opgeschaald naar maximaal 70.000. De bouwplannen zijn al door de gemeente Amsterdam goedgekeurd.  De gemeente is van plan om het Haven-Stad gebied aantrekkelijk en duurzaam te maken. Zo wordt het gebied goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Een andere belangrijke pijler voor de gemeente is het behoud van het Amsterdamse karakter. In het ene gebied voert water de boventoon, in het andere gebied groen, de hoog stedelijkheid of het industriële karakter. Ze willen het bestaande karakter zoveel mogelijk behouden.

Vragen?

Ben jij benieuwd hoe wij omgaan met het woningtekort in grote steden? Of heb je interesse in een van onze panden? Bekijk dan onze website www.vanderhuizen.com

Startschot voor bouwen eerste gasloze wijk in Utrecht

Afgelopen weekend hebben de gemeente Utrecht en Grondbank Haarzicht het startsein gegeven voor de bouw van de eerste gasloze wijk in Utrecht. Deze panden bezitten geen gasleiding in de huizen en ook niet in de bodem. In totaal worden er circa 500 energiezuinige woningen gebouwen in Haarzicht waarvan circa 325 koopwoningen en vrije kavels, 126 huurwoningen in de vrije sector en 49 sociale huurwoningen. De woningen moeten in 2021 klaar zijn en gaan rond de 350.000 euro kosten.

Toekomstgericht

De gemeente Utrecht tekende de contracten met projectontwikkelaars AM en Bunnik Projecten. Ook komt er nog een gasloze wijk in Leidsche Rijn aan, Haarrijn. Deze wijk is pas later klaar. De gasloze huizen zijn helemaal op de toekomst gericht. Bewoners hebben geen cv-ketel meer nodig. De energie komt via zonne-energie en via warmte-koudopslag in de huizen.

Faciliteiten

Naast woningen komt er ook een archeologisch park en een aantal voorzieningen in Haarzicht. Er wordt ook nog een basisschool, een gymzaal, een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang gebouwd.

Meer gasloze wijken

Ook andere provincies in Nederland zijn bezig met plannen voor het bouwen van gasloze wijken. Dit wordt een van de trends in de toekomst binnen de vastgoedsector. Deze innovatie is natuurlijk erg positief voor het milieu. Er zijn zelfs projectontwikkelaars die alleen nog maar gasloze nieuwbouwprojecten realiseren.  Zij zeggen: ‘Gasloos is de nieuwe realiteit, dus waarom wachten? Als duurzame ontwikkelaar is gasloos ontwikkelen onze nieuwe standaard.’

Vragen?

Ben je benieuwd naar de innovaties waar wij gebruik van maken? Of heb je interesse in een pand? Bekijk dan onze website www.zuylenstaete.nl

Op zoek naar nieuwe bestemming voor kloostercomplex in Kerkrade

Circa vijftig studenten uit verschillende disciplines gaan plannen uitwerken voor de herbestemming van het leegstaande deel van het kloostercomplex Abdij Rolduc in Kerkrade. Dit is het grootste abdijcomplex in de Benelux met een vloeroppervlak van 40.000 m2 is het en een van de grootste rijksmonumenten van Nederland. Het complex is ruim 900 jaar geleden gebouwd. Een aantal van de  gebouwen worden momenteel gebruikt als hotel en congrescentrum, maar een deel van het pand staat leeg nadat het gymnasium van Abdij Rolduc in 2008 zijn deuren sloot.

De Week van het Lege Gebouw

Tijdens de zesde editie van de Week van het Lege Gebouw werken studenten vijf dagen samen om een nieuwe bestemming voor het leegstaande deel te vinden. De Week van het Lege Gebouw wordt georganiseerd door de lectoraten Facility Management , Smart Urban Redesign van Zuyd Hogeschool en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het vinden van een haalbare herbestemming  en het uitwerken van de plannen hiervan vond plaats op 24 mei t/m 28 mei 2018.

Het voormalige scholencomplex is eigendom van het bisdom, dit zal ook na de eventuele nieuwe bestemming voor het pand zo blijven. Voor de nieuwe bestemming wordt gezocht naar een nieuwe eindgebruiker die betekenis gaat geven aan het gebied.

Vragen?

Bent u benieuwd naar onze aanpak bij leegstaand vastgoed? Neem dan een kijkje op onze website: http://www.vanderhuizen.com/