Duurzaam ondernemen

We weten allemaal dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Dit geldt voor consumenten, de overheid en ook in het bedrijfsleven. Aan duurzaam ondernemen zitten veel voordelen, deze betalen zich vaak pas na verloop van tijd uit. Nadelig is dat er vaak eerst geïnvesteerd moet worden voordat de vruchten ervan kunnen worden geplukt.

Voordelen van duurzaam ondernemen

Buiten financieel investeren in duurzaam ondernemen, investeer je ook in je werknemers. Als je als onderneming hier goed mee bezig bent kunnen de daadwerkelijke financiële investeringen ook slagen. Hieronder vindt je een aantal initiatieven voor een duurzame investering die bijdragen aan een duurzamer imago van je onderneming.

  • Met een lager energieverbruik lopen de bedrijfskosten aanzienlijk terug. Dit kan door middel van zonnepanelen, ledverlichting en tijdschakelaars. Dit kan ook nog eens met groene energie, dit gebeurt dan nog milieuvriendelijker. –
  • Maak werknemers betrokken bij duurzaamheidsprojecten. Dat zal hun gedachte veranderen en wordt het een gezamenlijk doel om bij te dragen aan een duurzaam imago.-
  • Praat samen over duurzaam ondernemen zo geef je werknemers ruimte om hier ook aan bij te dragen.
  • Investeer in de productiviteit van personeel. Je doet er goed aan om op sociaal vlak ook te investeren in je werknemers. Als de werkgever meer betrokken is maakt dat de werknemers productiever, hierdoor daalt het ziekteverzuim.
  • Een strak werkproces bespaart niet alleen geld en tijd, maar werknemers zullen hierdoor ook minder frustratie ervaren.

Nadelen van duurzaam ondernemen

Helaas brengt het ook een nadeel met zich mee. Wellicht is dat het enige nadeel, investeren in duurzaam ondernemen. Er zijn slechts een aantal initiatieven die zich snel uit betalen. Dat is bijvoorbeeld het besparen van energie of initiatieven om werknemers de auto te laten staan en zich anders te vervoeren. Zonnepanelen op je onderneming is een goede investering maar het is niet goedkoop en de gemiddelde terugverdientijd hiervan is vijf jaar of meer. Een duurzame investering kost veel tijd en geld maar kan echter op den duur nieuwe klanten opleveren.

Vragen over duurzaam ondernemen?

Interesse in een pand? Of wil je meer informatie over duurzaam ondernemen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *