Paralympische Spelen officieel geopend

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft op 9 maart in Pyeongchang de twaalfde editie van de Paralympische Winterspelen geopend. Anderhalf uur eerder was de ceremonie in het Olympisch Stadion gestart met een kleurrijke show vol Koreaanse dans en muziek en fraaie visuele effecten.

Nadat sporters uit de 49 deelnemende landen (een record) het stadion hadden betreden (de Russen onder neutrale vlag en de Zuid- en Noord-Koreanen onder hun eigen vlag) en IPC-voorzitter Andrew Parsons de Zuid-Koreanen had bedankt, verklaarde Moon de Spelen voor geopend. De Spelen worden gehouden van 9 maart tot 18 maart 2018.

Met Bibian Mentel als vlaggendraagster kwam Nederland onder luid applaus het olympisch stadion van Pyeongchang binnen. In haar kielzog volgden collega-snowboarders en de rest van de Nederlandse delegatie.

Van de skiërs was alleen Linda van Impelen aanwezig, de anderen komen zaterdag al vroeg in actie komen. De Nederlandse ploeg bestaat uit negen atleten, vier snowboarders en vijf skiërs.

Aan de Paralympics nemen 567 sporters uit 49 landen deel. De 30 Russische sporters kwamen onder de neutrale vlag het stadion in. Noord-Korea is voor het eerst aanwezig op de Paralympische Winterspelen. 

Bibian Mentel

De vlaggendraagster van de opening, snowboardster Bibian Mentel is hard ten val gekomen tijdens de training voor de banked slalom, het onderdeel waarop ze vrijdag haar tweede gouden plak hoopt te behalen in Pyeongchang.

Op ijzige ondergrond maakte Mentel een klein foutje, waarna ze hard achterover klapte. Ze viel daarbij ook op haar nek en bleef enkele seconden stil liggen. De schrik zat er goed in bij Mentel en haar team, maar het het bleek uiteindelijk mee te vallen. De spieren zijn wel flink verstijfd en dit zal naar verwachting nog wat toenemen.

Mentel, bij wie vorig jaar voor de negende keer kanker werd geconstateerd, werd begin januari nog geopereerd aan haar nek, waarbij toen een titanium constructie werd geplaatst. “Ik schrok behoorlijk en het leek wel of ik ook wat hoorde in mijn nek, maar alles is oké en de titanium constructie doet gelukkig goed zijn werk” aldus de 45-jarige Loosdrechtse.

Slechte omstandigheden 

Volgens haar echtgenoot Edwin Spee waren de weersomstandigheden ronduit slecht. Door de regen en hoge temperaturen was de ondergrond ijzig en hard, maar de bovenlaag zacht, waardoor de piste heel hobbelig was.

Ondanks de val en de stijve nek verwacht Mentel vrijdag gewoon deel te nemen aan haar tweede en laatste onderdeel op de Paralympische Spelen, de banked slalom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *