De beste golfclub in Nederland

Ik heb een voorliefde voor de golfsport en in mijn vrije tijd sla ik dan ook graag een balletje. Door de jaren heen heb ik op vele banen gespeeld in Europa en in de VS. Maar het vaakst golf ik in mijn eigen kikkerlandje, Nederland. Ben jij geïnteresseerd golf en ben je op zoek naar de juiste golfclub voor jou? Lees dan vooral verder, want ik deel met dit artikel mijn persoonlijke top 5 golfbanen in Nederland.

#1 De Pan in Utrecht

Ik woon in Utrecht en kom dan ook vaak bij golfclub De Pan. Ben je een echte natuurliefhebber dan zal je je zeker thuis voelen op de banen in Utrecht. De banen zijn omringd door mooie bossen. Het is er erg rustgevend en met 18 holes heb je een hele dag vol vermaak. Brede fairways en een strakke grasmat maken de banen in Utrecht tot mijn favoriete banen.

#2 Koninklijke Haagsche G&CC in Wassenaar

De banen in Den Haag staan voor mij op plek 2. Liggend in de duinen bij Wassenaar zijn de banen van het KHGCC de meest natuurlijke banen die ooit gezien heb. Het heuvelachtige landschap maakt het een stuk moeilijker golfen. Maar dat maakt niet uit, ik houd van een uitdaging.

#3 Noordwijkse Golfclub in Kennemerland

Mooie banen met bovenstaande eigenschappen te samen. Duinen en bossen omgeven de golfbanen en maken dat het een mooi gebied is om eens een balletje te slaan. Daarnaast zijn de bar en het restaurant super gezellig.

#4 The International in Badhoevedorp

De banen hier zijn in topconditie. Uitdagende greens en vriendelijk personeel. De reden dat deze club op nummer vier staat, is omdat de vliegtuigen die hier overvliegen voor overlast zorgen. Maar verder is er niets negatiefs te melden over The International.

#5 Eindhovensche Golfclub in Eindhoven

De top vijf wordt afgesloten met Eindhovensche Golfclub in Eindhoven. Alles is hier prima in orde. Gezellig, mooi, uitdagend en rustig. De banen zijn alleen iets minder spectaculair dan bij de bovengenoemde clubs, vandaar de vijfde plaats.

Ze zijn het allemaal waard om eens een kijkje bij te nemen, dus probeer ze vooral eens uit en vind de club die het best bij jou past.

Leukste driving ranges in Amerika volgens Marcel van Hooijdonk

Driving ranges komen in verschillende soorten en maten. Hier heb ik een lijstje met de meest fijne driving ranges in Amerika.

Pebble Beach Golf Academy & Practice Facility

Deze range bevindt zich in Monterey, California. Het had eerst een hele slechte driving range, terwijl de golfbaan uitstekend is. In 2014 is hier verandering in gebracht en nu heeft Pebble een uitstekende driving range. Het is twee keer zo groot en het heeft natuurlijke gras in plaats van kunstgras.

The PGA Center for Golf Learning and Performance

De naam geeft al aan dat het een degelijke driving range heeft. Met ”PGA” in de naam, geeft het aan dat er jonge talenten hier aan de slag zijn. Maar ook de ”gewone” mens kan hier een balletje slaan. Wat je hier treft zijn 100 oefenstations, vijf hectare aan privé terreinen voor lessen en het oefenen van je golfkunsten, een three-hole golfbaan, faciliteiten om je uitrusting te testen, en nog veel meer.

The PGA Center is gevestigd in Port St. Lucie, Florida.

The Golf Club at Chelsea Piers

De in New York gevestigde driving range is niet een hele grote range, maar heeft een bijzondere ligging. Je slaat als het waren op een grote pier dat omringd is door mooi jachten. Binnen zijn er ook genoeg simulators mocht het weer tegenzitten.

TaylorMade Golf Experience

Dit complex in Las Vegas is enorm groot. In dit mega complex vind je een lighted par-three golfbaan, een hele grote two-tier driving range en een bar & grill faciliteit.

Fairmont Grand Del Mar

De Grand Del Mar is naast een resort ook een golfcentrum. Het heeft een double-end driving range van wel zeven hectare groot en een short-game area met bunkers en chipping greens. De instructeurs maken hier gebruik van de fijnste technologieën om je te helpen met je swings.

 

Mocht je dus een keer in de Verenigde Staten belanden, neem dan zeker een kijkje bij deze golfbanen en sla je slag!

 

De golftips van Marcel van Hooijdonk

Hier zijn 5 golftips te lezen waar ik veel aan gehad heb toen ik mijn golftechniek wilde verbeteren. Met deze tips zal het plezier terug komen en daarom denk ik ook dat u er veel aan zult hebben.

 

Ga op zoek naar een golfprofessional

Als u goed wilt leren golfen neem dan les. Nederland telt genoeg professionals die kunnen helpen uw golfspel te verbeteren. Het kan ook handig zijn om de lessen bij diverse pro’s te volgen om te zien welke methode het best bij u past en met wie u de best klik hebt. Als u eenmaal een goede heeft gevonden is mijn advies om bij diegene te blijven. De professional weet wat je hebt geleerd en kan het trainingsproces bijhouden. Daarnaast weet hij ook welke zwakke punten je hebt.

 

Tijdschema’s en discipline

Ga 1 keer in de 2 weken naar de driving range om de golfswing te blijven oefenen. Heb vergt ook discipline om een betere golfer te worden. Regelmatig oefenen is een must. Plan dus in wanneer u wat gaat oefenen in de vorm van tijdblokken in een schema. Voor golf geldt dat het succes hem in de herhaling zit. Ga hier mee dus aan de slag en blijf oefenen.

 

Concentratie

Focus u op de golfswing. Al staat u op de golfbaan, driving range of chipping green.

 

Leer van uw fouten

Fouten maken is bij golf niet erg. Elke golfer maakt fouten, van beginner tot gevorderde. Het is de kunst om er iets mee te doen. Analyseer uw fout en verbeter het. Vraag ook om advies aan de golfprofessional.

 

Ontspan en neem de tijd

Soms tref ik mensen die het golfen als een ware race aanschouwen. Met de golfkar scheuren zij over de baan en slaan ondertussen snel even een balletje en op naar de volgende. Het is juist belangrijk om de tijd te nemen en even te ontspannen om een beter resultaat te halen.

Golf Handicap

Als golfer heb je een handicap. Een handicap zegt hoe goed iemand is. Een golfer met handicap 5 is beter dan handicap 10. Het is niet zozeer belangrijk dat je handicap zo laag mogelijk is maar wel of je het daadwerkelijk speelt.

Wat is een golfhandicap?  

Handicaps zijn een soort klasse niveaus binnen de golf. Op deze manier speel je tegen tegenstanders die op het zelfde niveau slaan. Een handicap van 5 betekent dat de golfer een ronde van 18 holes gemiddeld 5 slagen boven par slaat. Par is het aantal slagen waarin een gemiddelde professionele golfer een hole zou moeten kunnen spelen. Bij een par-72 baan zou dat 77 slagen betekenen.

Wanneer je start met golf is het beter om te beginnen met lessen bij een professional. Wanneer de pro jou goed genoeg vindt kun je van de golfbaan een NGF-golfbaanpermissiepas krijgen. Deze pas is nodig om een golfexamen te kunnen doen bij jouw club. Dit is nodig om een handicap van 54 te halen.

Qualifying kaart

Na het behalen van het golfregelexamen en NGF-Golfbaanpersmissie is het mogelijk om op de geregistreerde golfbaan ‘’qualifying kaart’’ met een handicap van 54 te spelen. Bij een ronde van 18 holes met een score van 36 punten of meer krijg je een handicap 54 of lager. Door meer ‘’qualifying kaarten’’ te spelen kun je je handicap bij golf verlagen.