Italiaans eten in Amsterdam

Italiaans eten is goed te doen in onze hoofdstad. Amsterdam is een broedplaats voor culturele uitstapjes en met name voor lekker eten. Er is bijna geen cultuur die niet wordt vertegenwoordigd in Amsterdam. Er zijn allerlei soorten keukens waaruit gekozen kan worden. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Argentijnse keuken, de Japanse keuken en de Italiaanse keuken.

Italiaans eten, mijn persoonlijke favoriet

Italiaans eten doe ik het liefst. Ik zou zo iedere dag Italiaans eten op kunnen smikkelen. Pasta’s, pizza’s en met name lasagne vind ik lekker in alle smaken. Zoals jullie weten ga ik graag uit eten. Vandaar dat ik jullie wil helpen bij het uitkiezen van het juiste Italiaanse restaurant. In Nederland zijn er misschien wel honderden van te vinden, dus vandaag beperken we ons tot de stad Amsterdam.

Casa Nostra

Een echte topper in Amsterdam op het gebied van Italiaans eten is Casa Nostra. Het menu is dan misschien niet erg groot, maar het eten is fantastisch. Het is gelegen nabij de Albert Cuypstraat, de grootste markt van Nederland. Dus mocht hier een keer een bezoek aan brengen en trek hebben aan het eind van de dag, probeer Casa Nostra! Je wordt direct verwelkomt door vriendelijk personeel. Vervolgens kan je iedere pasta kiezen die je wilt. Het maakt toch niet uit welke je kiest ze zijn namelijk allemaal lekker en vers gemaakt.

Ristorante Italia Oggi

Dit restaurant wil ik graag noemen, omdat de bediening erg gezellig is. Vriendelijkheid is een understatement. Al ga je hier in je eentje naartoe dan heb je het nog gezellig door het personeel. Daarnaast is de prijs, kwaliteit verhouding top.

La Maschera Lillotatini

Heb je geen geld voor een vakantie naar Italië, dan moet je dit restaurant eens proberen. De inrichting is super Italiaans en zo zijn de eigenaren dit ook. Het is mogelijk om buiten te zitten en dit vind ik persoonlijk altijd erg leuk. Vooral in een bruisende stad als Amsterdam.

Voor twee dollar Michelin eten in Singapore

Het zal je verbazen dat je voor twee Singapore Dollar (SGD), omgerekend 1,30 euro, kan eten bij een Michelinster, maar dat kan! In Singapore heeft er namelijk een eettentje in augustus 2016 een ster in ontvanst mogen nemen van Michelin. De naam van de straattent: Liao Fan, Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle.

Liao Fan

Liao Fan is te vinden in de grootste open foodhall van Singapore. Het eettentje trekt iedere dag zoveel klanten dat er gegarandeerd een lange rij staat in de foodhall. Op het eerste oog is er niks bijzonders te zien aan het tentje. Het ziet er precies hetzelfde uit als de duizenden andere straattentjes.

Michelinster

Dit, op het oog, normale eettent heeft dan toch een ster weten te bemachtigen. Een Michelin-gids kwam namelijk even een kijkje nemen bij de eettent en waardeerde de gebakken Kantonese kippen met een ster en een korte aanbeveling: ‘een zeer goed restaurant in zijn categorie’. De klant kan hier voor geen twee euro een goed gevuld bord met kip, saus en rijst krijgen.

De lange rij voor het eettentje is inmiddels een attractie geworden, maar of je een maaltijd kan verkrijgen is niet altijd gegarandeerd. Zo was er een IT-specialist die drie maal in de rij heeft gestaan en drie maal geen bord met kip kon bemachtigen. ”De eerste keer was al het eten op en gisteren waren ze gesloten. Dus ik hoop dat het mij vandaag wel zal lukken.”, zegt de IT-specialist.

Chef

De chef, Chan Hon Meng, mocht de felbegeerde ster in ontvangst nemen. Chan staat zo’n zeventien uur per dag in zijn kleine keukentje. Hij verkoopt circa 180 kippen per dag.

“Ik wist eigenlijk niks over de Michelin. Alleen dat het voor hoogwaardig eten bedoeld is.”, aldus de in Maleisië geboren chef.

Hij is een van de eerste die met een straattent een Michelinstar in ontvangst mag nemen.

Bijzondere restaurants Nederland

Eerder schreef ik al over bijzondere restaurants in Amsterdam, maar welke restaurants zijn nog meer bijzonder in heel Nederland?

Pllek

Nee, ik heb geen typefout gemaakt. De naam van dit restaurant type je inderdaad met twee ”L’en”. Dit restaurant bevindt zich in Amsterdam op het NDSM-werf. Je kunt er ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Wat Pllek zo bijzonder maakt is dat het opgebouwd is uit zeecontainers met een uitzicht op het IJ. Het eten daar is veelal biologisch en er wordt gewerkt met seizoensgebonden ingrediënten. Naast dat je er heerlijk kunt eten, zijn er ook nog eens verschillende evenementen aanwezig.

CuliAir

Het woordje ‘Air’ in de naam verklapt het al een beetje. Bij CuliAir kan je inderdaad in de lucht dineren en dat doe je in een luchtballon. Tijdens de vlucht geniet je van heerlijke gerechten van meesterkok Angélique Schmeinck.

Het prijskaartje hiervoor is niet echt bepaald goedkoop, maar je bent er een hele ervaring rijker. Ook leuk voor bedrijfsuitjes.

Aloha

Aloha bevindt zich in het voormalig zwemparadijs Tropicana. Dit is natuurlijk perfect voor Aloha, want het zwemparadijs heeft nog zijn tropische sfeer achtergelaten in de nieuwe bar/restaurant. Bij Aloha kan je terecht voor een lekker diner, een lekker drankje bij de bar of een lekker dansje doen bij de evenementen die er soms plaatsvinden.

Je kan zowel binnen als buiten zitten met een uitzicht op de Maas.

Mama Kelly

Qua stijl lijkt Mama Kelly een beetje op Pllek. Heel industrieel, rauw en stoer. Mama Kelly heeft zich kunnen vestigen in een oude sigarettenfabriek in Den Haag. Waar je hier vooral voor komt, is de kip of de kreeft die zij serveren. Executive chef Ijsbrant benadrukt vooral hoe je de kip en kreeft moet eten bij Mama Kelly: met je klauwen. Naast dat er een leuke sfeer hangt, is het eten ook zeker aan te raden.

 

De beste restaurants van 2016

Ik hou uiteraard van lekker eten. Op mijn site schrijf ik vaker recensies over restaurants waar ik zelf gegeten heb. Het leek mij daarom een leuk idee om de beste restaurants van 2016 op een rijtje te zetten.

1. Inter Scaldes, Kruiningen

Dit restaurant is op de eerste plaats geëindigd. In 2014 en 2015 wisten zij ook al de eerste plaats te behalen. De zaak van Jannis en Clauda Brevat overrompelde de jury met de vele verschillende smaken en texturen. Hun gerechten zijn Michelin ster waardig, aldus de jury.

2. De Librije, Zwolle

De jury vindt Jonnie de Boer presteren op Europees top niveau. Het gerecht van beekforel met paddenstoelen, amandelen, kokos en sherry. Dit was een van de beste gerechten van het jaar, aldus de jury.

3. De Leest, Vaassen

Dit restaurant heeft al 3 Michelin sterren weten te bemachtigen. Jacob Jan Boersma kan er nu ook een derde plaats bij rekenen in de Lekker top 500. Volgens de jury is hij erg gegroeid in het gebruik van zijn smakenpalet en ook heeft hij zijn creaties verder ontwikkeld.

4. Joelia, Rotterdam

Mario Ridder is twee jaar geleden begonnen als chef in het Rotterdamse Hilton hotel. Vooral de harmonieuze gerechten spraken de jury erg aan. Bijvoorbeeld amuse van bietstructuren en een kerriecrunch.

5. Beluga, Maastricht

De laatste in deze lijst is Beluga in Maastricht. Hans van Wolde staat ook dit jaar weer hoog in de lijst met zijn ‘hit me’ gerecht. Het bestaat uit warme parmezaancrème met basilicum en ijs afgewerkt met een vlies van tomaat en basilicum. Erg creatief, aldus de jury.

Bijzondere eetgelegenheden in Amsterdam

Zoals jullie weten ben ik, Marcel van Hooijdonk, een liefhebber van lekker eten. Daarom heb ik een lijstje opgesteld met de lekkerste restaurants in Amsterdam die zeker een bezoekje waard zijn.

De Kas

Restaurant de Kas een is een restaurant en kwekerij in een. Hier worden gerechten vanuit de kas bereid en zo op je bord geserveerd. Het buffet is erg lekker en de culinaire ervaring zal je ook niet snel vergeten. Een specialiteit zijn de seizoensproducten die uiteraard vers verbouwd kunnen worden. Ik vond het een echte beleving met de ouderwetse charme van de kas die erg stijlvol is ingevuld. Bovenal zijn de gerechten om te smullen.

REM Eiland

Dineren op 22 meter hoogte. Dat kun je op REM Eiland. Het platform fungeerde in de jaren ’60 als zendstation voor piratenzenders. In 1964 werd het radiostation gesloten en sindsdien kunnen gasten (’s zomers) dineren op het dakterras. In het restaurant kun je tevens ook lunchen.

Panorama Rail Restaurant

Dit is een erg leuk concept. Lekker culinair eten in een historische trein. Je stapt op bij Amsterdam Centraal en de trein rijdt vervolgens door het Groene Hart. Daar zie je leuke dorpjes en kom je langs de steden Rotterdam, Den Haag en Haarlem. De topchef Julius Jaspers verzorgd een heerlijk viergangenmenu. Ik kan dit echt aanraden, wel is het verplicht om van te voren even te reserveren.

Supperclub

Supperclub is een absoluut innovatief restaurant. Naast restaurant dient het ook als club en expositieruimte. In het restaurant zijn ‘’geen regels’’. Dat wil zeggen dat er niks te gek is. Er kan uitgebreid gegeten worden met het viergangenmenu en daarna genieten van live muziek op bedden. Het restaurant zorgt ervoor dat er elke avond een ander thema is. Supperclub is te vinden in het gebouw van Odeon.

Ctaste

Ctaste geeft een speciale beleving aan het eten. In de kader van als het ene zintuig uitgeschakeld wordt, zou het ander scherper worden bieden zij eten in het donker aan. Ik vond het een hele speciale ervaring omdat je alleen maar uit kan gaan van smaak en geur. Je weet niet precies wat je eet, het is een verassing. Het is wel erg lekker en met je handen eten kan gewoon. Niemand die het ziet!

Restaurantrecensie: C’est Ça in Utrecht

In de Bollenhofsestraat in Utrecht staat een heerlijk Frans restaurantje genaamd C’est Ça. Hierbij mijn restaurantrecensie.

Het restaurant

Wat ik geweldig vind aan dit restaurant is dat er elke dag een nieuw 3,4 of 5 gangen diner wordt aangeboden. Mijn vrouw en ik zijn hier vaker geweest en elke keer kan je weer een heerlijke verassing verwachten. Door elke dag een nieuw diner samen te stellen zet het Franse restaurant het Franse table d´hôtes-concept door. Het restaurant is knus maar dat maakt de sfeer alleen maar beter. Met de open kuiken ruik je het heerlijke eten wat klaar gemaakt wordt. Ook geeft je dit het gevoel of je thuis bent. Met het kaarslicht en de authentieke Franse stijl is het er ook zeer romantisch.

Het eten

Deze week heb ik hier ook weer gegeten. Zoals ik gewend ben werd ik gelijk vriendelijk geholpen en naar mijn tafel begeleid. Na enkele minuten krijgen wij het voorgerecht voorgeschoteld. Deze keer was het een heerlijke pasta met schaaldieren. Bij elk gerecht wordt er een wijn geadviseerd. Ik ben zelf een wijnkenner maar ik sta altijd verstelt van hun keuzes! Hun wijnadvies is een heerlijke combinatie met het eten. Hierna kregen wij een heerlijk romige champignonsoep. Vervolgt door een heerlijke Boeuf Bourguignon. Zoals wij gewend zijn krijgen wij hier na een royale Franse kaasplank. Altijd lekker om die heerlijke Franse kaasjes weer is te eten. Als dessert kregen wij een heerlijke crème brûlée met vanille ijs met karamelsaus en knapperige gesuikerde pecannoten. Het was weer een geweldig 5 gangen diner vol verassingen. Ik ga hier zeker weten vaker eten een echte aanrader!

 

Ik hoop dat mijn restaurantrecensie jou kan overtuigen om ook te genieten van het heerlijke eten bij dit restaurant.